Welk automerk past het best bij jou?

Het behoeft amper uitleg dat de wereld is verzadigd met veel verschillende automerken. Het is begrijpelijk als je door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om het kiezen van een nieuwe auto. Hieronder worden een aantal nuttige handvaten gegeven die jou gaan helpen met het kiezen van een nieuwe auto, zodat jij straks in een auto rijdt waarvan je zéker weet dat hij bij je past.

Wat is je budget?

Een zoektocht naar een auto begint met het vaststellen van een budget. Je budget zal uiteindelijk immers bepalen welke auto’s je kunt betalen en welke niet. Ook zal het voor een deel bepalen of het verstandig is om een nieuwe of een tweedehands auto te kopen. Het voordeel van een nieuwe auto is dat deze helemaal naar smaak kan worden uitgerust en dat je er een fabrieksgarantie aan overhoudt van enkele jaren. Vooral bij Japanse merken krijg je vaak veel garantie. Een tweedehands auto zal echter altijd goedkoper zijn. Zelfs wanneer deze slechts enkele duizenden kilometers heeft gereden kan het prijsverschil substantieel zijn. Een auto schrijft immers af vanaf het moment hij de fabrieksband afrolt.

Wat voor soort auto zoek je?

Weet je wat je budget is, dan is het zaak om je te verdiepen in de soorten auto’s die op de markt zijn. Zoek je bijvoorbeeld coupé die slechts voordeuren heeft of zoek je juist een grote, hoge en ruime SUV? Een dergelijke afweging maak je bijvoorbeeld op grond van gezinsgrootte of leeftijd. Zo zal een hogere auto prettiger zijn voor de oude dag, dan een lage auto waar je lastig in komt. Ook voor fanatieke wintersporters of vakantiegangers komt een grote auto bijvoorbeeld goed van pas.

Elektrisch rijden of toch benzine?

Elektrische auto’s zijn de markt aan het veroveren, maar ze zijn zeker niet altijd even handig. Zo dien je de auto vaak aan een laadpaal te hangen en is de keuze aan elektrische auto’s niet enorm. Voordeel is wel dat je er amper onderhoud aan hebt en dat je als ondernemer zijnde goedkoop kunt rijden door de lage bijtelling. Daarnaast is een elektrische auto een statement. Je toont oog te hebben voor het milieu, ook al zijn elektrische auto’s door de productie en transport van accu’s niet altijd even milieuvriendelijk.

Voor welk merk moet ik kiezen?

Er bestaan veel merken. Voor welk merk je moet gaan hangt sterk af van wat je in een auto zoekt. Zoek je een snelle, sportieve, statige auto? Dan moet je denken aan de ‘premium badge’ auto’s als Audi, BMW en Mercedes. Hecht je minder waarde aan prestaties, maar meer aan degelijkheid en betrouwbaarheid? Dan zit je meer in de richting van Toyota, Suzuki, KIA, Volkswagen. Daarnaast zijn er nog veel Italiaanse en Franse auto’s op de markt. denk respectievelijk aan Alfa Romeo, Fiat, Peugeot en Renault. De meeste fabrikanten hebben zowel elektrische als niet-elektrische auto’s beschikbaar. Er zijn ook fabrikanten, als Tesla, die zich puur focussen op elektrisch rijden. De keuze is echter enorm. Hierom is het aan te raden om in gesprek te gaan met verschillende dealers op grond van je budget. Vaak zal je al een lichte voorkeur hebben naar een merk toe op basis van auto’s die op straat tegenkomt. Weet je echt niet voor wat je moet gaan? Kijk tijdens een autorit eens om je heen en observeer wat je al dan niet mooi vindt. Doe dit uiteraard veilig.

Joey Haerkens

Read Previous

Wat houdt een grijs kenteken in?

Read Next

Is motorsport gevaarlijk?