Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Ben je van plan om een auto te kopen? Super leuk, maar het is belangrijk dat je wel let op enkele criteriapunten. Je wilt uiteindelijk wel een juiste auto kopen waar je nog lang plezier van kunt hebben. Maar waar moet je op letten?

De staat van de auto
Wanneer je een leuke occasion op het oog hebt, moet je zeker even goed onderzoek doen. Ga alle gegevens na die te vinden zijn bij de advertentie. Denk aan het bouwjaar, kilometerstand, benzine of diesel en hoe zuinig de auto rijdt. Controleer of het voertuig recent APK gekeurd is. Probeer, als het lukt, erachter te komen waarom de auto wordt verkocht. Het kan voorkomen dat er veel aan de auto moet worden gedaan of dat er regelmatig problemen zijn met het voertuig. Neem zeker in het echt ook een kijkje bij de auto, want krassen of andere beschadigen zie je meestal niet op de foto’s. Zo krijg je meteen een betere indruk van misschien wel jouw toekomstige auto. Loop een rondje om de auto en bekijk het ook van de binnenkant. Let op deuken, lekkage, profiel van de banden en natuurlijk onder de motorkap kijken.

Kilometerteller
De aantal gereden kilometers op de kilometerteller is ook een belangrijke criteriapunt. Wanneer de kilometerstand hoog is, wordt de prijs van de auto lager. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat de auto versleten is. Dit kan bijvoorbeeld zijn als de eigenaar de auto goed heeft onderhouden, regelmatig heeft gereden en tevens netjes reed. Dan is het zeker mogelijk dat het voertuig nog zeker de moeite waard is om te kopen. Regelmatig zijn zulke auto’s beter onderhouden dan auto’s met een lagere kilometerstand. Een hoge kilometerstand betekent wel dat bepaalde onderdelen van het voertuig vervangen moeten worden. Wat voor hoge kosten kan zorgen. Een voordeel van een lage kilometerstand is dat je er nog veel mee kunt rijden en dat de onderhoudskosten voor de eerste paar jaren laag blijven.

Prijs-kwaliteitverhouding
Een auto kopen is niet goedkoop, daarom moet je goed letten op de prijs-kwaliteitverhouding. Dit kun je doen door jouw auto te vergelijken met andere advertenties, zoals met hetzelfde bouwjaar, hetzelfde model en de kilometerstand. Op deze manier weet je ongeveer of de prijs realistisch is of dat het toch niet je geld waard is. Bij een goedkope auto komen vaak meer risico’s kijken, tenzij de auto echt goed onderhouden is door de jaren heen.

Proefrit
Na het onderzoeken is een proefrit ideaal om de juiste beslissing te maken of je auto wilt gaan kopen. Kijk en luister of je gekke dingen ziet of hoort, zoals lampjes die branden op het dashboard en of alles werkt. Na de proefrit kun je beslissen om de auto te kopen of niet. Wil je nog even nadenken? Dan is dat is ook zeker mogelijk.

Zoals je ziet koop je niet een auto binnen één dag. Je moet op verschillende dingen letten, zoals de conditie, kilometerstand en de prijs-kwaliteitverhouding van het voertuig. Neem zeker deze criteriapunten mee in je beslissing, want je wilt natuurlijk een goede auto hebben. Succes!

Joey Haerkens

Read Previous

Hoe kun je het best je auto onderhouden?

Read Next

Wat houdt een grijs kenteken in?