Hoeveel moet je besteden aan een auto?

De auto is zo’n beetje de grootste verbreding die je voor je leven kan hebben. De wereld wordt ineens een stuk kleiner en allerlei opties komen erbij om een dag te kunnen besteden. Maar ook voor bijvoorbeeld werk is dit ontzettend handig. Waar let je dan op bij het aanschaffen van een automobiel. Auto rijden is immers een stuk leuker als je je geen zorgen om de kosten hoeft te maken. Je kunt voor jezelf makkelijk bepalen hoeveel je kan auto voor je auto door een aantal simpele vragen aan jezelf te stellen.

Hoeveel geld heeft u tot uw beschikking?
Zou je de auto in 1 keer willen betalen?
Heeft u al een auto om te kunnen verkopen of in te ruilen?
Hoeveel geld wilt u uitgeven aan een auto?

Hou er ook rekening mee dat het maandelijks überhaupt geld kost om te mogen rijden. Ben je niet verzekerd bijvoorbeeld dan mag je niet de auto op met de weg. Daarnaast betaal je ook wegenbelasting. Dit zijn de maandelijkse lasten voor een auto op een rij:

  • WA( + eventuele casco) verzekering
  • Wegenbelasting
  • Variabele lasten ( brandstof , onderhoud en APK)

Hoe meer je van auto’s houd hoe meer je er voor over zult hebben. Als het vooral praktisch is hoeft het geen dure benzine slurpende auto te zijn. Je kunt een auto kopen of leasen en voor jou als persoon kun je er beter eentje in een keer betalen. Heeft u bijvoorbeeld een bedrijf? Dan wordt vaak aangeraden de auto’s te leasen omdat het voordeliger zal uitpakken. Maar voor leasen zijn vooral andere redenen. Private leasen bijvoorbeeld is financieel aantrekkelijk om telkens weer in een nieuwe auto te rijden. Via een aanbetaling of borg en afhankelijk van de huurovereenkomst kun je na een jaar weer in een nieuwe auto rijden. Als dit voor je portemonnee geen probleem is en je een auto liefhebber bent is de keus makkelijk gemaakt natuurlijk. Iedereen zou wel in een nieuw model willen rijden in plaats van er een te willen hebben. De nadelen van leasen zijn natuurlijk dat de auto niet jouw eigendom is en de overeenkomst niet makkelijk op te zeggen is mocht je ineens een financiële tegenvaller krijgen.
Het goedkoopste is en blijft een tweedehands auto kopen. In de eerst paar jaren zullen bij een nieuwe auto de afschrijvingskosten hoger liggen. Na ongeveer vijf jaar is een nieuwe auto al de helft minder waard. Een nadeel bij gebruikte auto’s is dat je niet altijd weet wat er in het verleden met de auto is gebeurd en garantie krijg je niet. Nieuw is altijd het beste maar ook duurder. Het is vooral belangrijk dat de auto jouw persoonlijke behoeftes vervuld. Afhankelijk van je portemonnee en interesses in auto zou je een prima keus moeten kunnen maken.

Joey Haerkens

Read Previous

Voordelen van een elektrische auto

Read Next

Wat is het verschil tussen formule 1 2 en 3?