Wat houdt een grijs kenteken in?

In Nederland is het mogelijk om in een auto te rijden met een belastingvoordeel. Het gaat dan in de regel om bestelauto’s. Auto’s met een belastingvoordeel zijn te herkennen aan het nummerbord. Het nummerbord begint bij auto’s met een belastingvoordeel met een B of een V. Andere herkenningspunten zijn er niet, want de kleur van de kentekenplaat van een auto met belastingvoordeel is identiek aan alle overige kentekenplaten. Alleen taxi’s zijn herkenbaar aan een blauwe kentekenplaat. Ook bestelauto’s voor vervoeren van gehandicapten mogen rijden met een grijs kenteken.

Voordelen voor ondernemers

Ondernemers die een auto kopen kunnen profiteren van enkele voordelen. Zo kan de (bestel)auto voorzien worden van een grijskenteken en bestelauto’s zijn goedkoper in aanschaf. Daarnaast heeft een grijskenteken het voordeel dat er minder wegenbelasting betaald hoeft te worden. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar een ondernemer aan moet voldoen.

Voorwaarden voor het krijgen van een grijskenteken

Bij de aanschaf van een nieuwe auto als ondernemer kun je behoorlijk veel geld besparen. Zo betaal je als ondernemer met een grijskenteken minder belasting. Wel moet je als ondernemer bij de aanschaf van een (bestel)auto met een grijskenteken aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden zijn:

  • Je hebt als ondernemer een btw-nummer.
  • De (bestel)auto staat op naam van de persoon die het btw-nummer heeft.
  • Op jaarbasis dient de ondernemer meer dan 10% van de gereden kilometers zakelijke kilometers gereden te hebben.
  • Om een grijskenteken te krijgen dient de (bestel)auto wel voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn aan het verkrijgen van een grijskenteken. Hierbij gaat het ook om de afmetingen van de (bestel)auto.

BPM voordeel voor ondernemers

Er wordt door een ondernemer of ZZP’er bij de aanschaf van een (bestel)auto geen Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) betaalt. De reden dat er bij de aanschaf van een nieuwe (bestel)auto geen BPM hoeft te worden betaalt is gelegen in het feit dat de overheid het ondernemerschap wil stimuleren. Zo is de standaard BPM, die bij aankoop van een nieuwe (bestel)auto betaald moet worden, 37,7%. Dit percentage wordt berekend over de netto cataloguswaarde van de (bestel)auto. De aankoop van een nieuwe (bestel)auto die op diesel rijdt kost € 273 extra. Gaat het om de aanschaf van een bestelauto die op benzine rijdt, dan wordt het bedrag met € 1.283 verminderd. Koop je een nieuwe (bestel)auto met een grijskenteken dan hoef je dus deze BPM niet te betalen.

Voordeel wegenbelasting

Voor ondernemers met een (bestel)auto met een grijskenteken is ook de wegenbelasting die betaald moet worden lager. Op basis van het gewicht en de brandstof waarop de auto rijdt wordt berekend wat de wegenbelasting is. Het voordeel voor een grijskenteken is dat, ongeacht de brandstof, er een vast laag bedrag per jaar moet worden betaald. Bij het rijden op diesel is er dan door de lage dieselprijs nog meer extra voordeel voor de ondernemer.

Joey Haerkens

Read Previous

Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Read Next

Welk automerk past het best bij jou?