Moet ik mijn auto kopen of leasen?

Veel automobilisten twijfelen over wat het slimste is, namelijk een auto kopen of een voertuig leasen. De keuze kan erg lastig zijn, want beide manieren van autorijden hebben hun eigen voordelen en nadelen. In dit artikel leggen we de pluspunten en minpunten van aankoop of lease aan je uit. Maar we beginnen met twee belangrijke zaken: hoe zit het met de autoverzekering en met welke kosten krijg je bij kopen of leasen te maken?

Hoe het met de verzekering zit

Als je een auto koopt, moet je de verzekering van je bolide zelf regelen. Qua varianten autoverzekeringen valt er het nodige te kiezen. Een minimale vereiste is dat je een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) afsluit. Dit type verzekering vergoedt de schade die je met je auto bij anderen aanricht. Iedereen die een auto heeft, is verplicht om zich WA te verzekeren. Een tweede optie is de zogeheten WA + beperkt casco verzekering, die ook wel WA-plusverzekering wordt genoemd. Deze verzekering regelt de vergoeding van het aansprakelijkheidsrisico, de WA, maar ook (in beperkte mat) aanvullende schade aan je auto. Hierbij kun je denken aan schade die je oploopt door een autobrand, blikseminslag, wanneer je auto gestolen wordt, joyriding of schade die je oploopt door inbraak. Een derde mogelijkheid qua autoverzekering is de WA met volledige casco verzekering, ook wel bekend als allrisk-verzekering. Bij deze mogelijkheid krijg je, ook als je zelf een fout maakt, niet allee neen vergoeding voor de schade aan voertuigen van een ander. Ook de schade aan je eigen auto of eigen motorfiets wordt dan door de verzekeraar vergoed.
Kies je voor het leasen van een auto? Dan worden deze kosten meegenomen in het leasecontract en hoef je niet apart voor een autoverzekering te betalen.

Hoeveel kost kopen of leasen?

De kosten van een auto kopen en leasen verschillen nogal. Veel mensen denken dat het zelf kopen van een auto voordeliger is dan leasen. Maar als je kritisch naar de kosten kijkt en deze kosten bij elkaar optelt, is een auto leasen goedkoper dan een auto kopen. Koop je en auto, dan draai je naast de koopprijs onder meer op voor de onderhoudskosten (APK), reparaties, het kopen van nieuwe banden, et cetera. Daarbij moet je ook het waardeverlies van de auto rekenen door de afschrijving, de wegenbelasting en de verzekeringskosten. Leasen is dan echt voordeliger en bespaart je al snel tien tot twintig procent aan kosten. Je betaalt dan namelijk elke maand een vast bedrag en verder allen benzinekosten.

De voordelen en nadelen van een auto kopen

Een auto kopen heeft als grootste voordeel het feit dat het voertuig meteen in je bezit is. Heb je de auto betaald, dan is hij in je bezit. Je hebt niet te maken met maandelijkse rekeningen. Nadelig is wel dat als je een nieuwe auto koopt, deze snel minder waard wordt door de afschrijving. Verder moet je rekening houden met veel extra kosten, zoals de jaarlijkse APK, eventuele reparaties en natuurlijk met de wegenbelasting en verzekering.

De voordelen en nadelen van een auto leasen

Een groot voordeel van leasen is dat je in een bijna nieuwe auto kunt rijden voor relatief weinig geld. Het enige dat je zelf hoeft te betalen, zijn de benzinekosten en de maandelijkse facturen. In de maandfactuur zijn alle kosten, voor onderhoud, reparaties en verzekeringen, opgenomen. Je weet dan dus wat je elke maand moet betalen en dat maakt het overzichtelijk. Minpunten? Ja, die zijn er ook. In principe wordt de auto niet van jezelf. Een betrouwbare partij om je auto te leasen is bijvoorbeeld Justlease. Bekijk eens hun ervaringen op Justlease reviews

admin

Read Previous

De 27 beste automerken

Read Next

Hoe kun je het best je auto onderhouden?