Wat is het verschil tussen formule 1 2 en 3?

De Formule 1 is de koningsklasse van de autosport gevolgd door Formule 2 en Formule 3.
De Formule 1 dankt zijn naam aan het aantal regels waaraan elke deelnemer en auto moet voldoen om mee te mogen doen. Het is allemaal begonnen in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Maar de allereerste kampioenschapsrace werd pas gehouden in 1950 op het circuit van Silverstone in Groot Brittannië. De Formule 1 auto’s reiken tot een snelheid ruim boven de 300 kilometer per uur waarbij de motor maar liefst 15.000 toeren per minuut aanslaat. De turbomotor die erin zit kunnen een nog hogere toerentallen bereiken. Een seizoen speelt zich af allerlei circuits wereldwijd en elke race word een grand prix genoemd wat Frans is voor grote prijs. De Formule 1 is door de jaren een groot televisie evenement geworden voor mensenmassa. Omdat er zoveel mensen live kijken naar de Formule 1 levert het voor constructeurs hoge commerciële contracten op.

In 2009 is er nieuw leven geblazen door de FIA onder de naam Formule 2 net als daarvoor. Voor coureurs die willen promoveren naar de Formule 1 is de Formule 2 de beste opleidingsklasse die er is. De auto’s zitten motor technisch gezien dicht op elkaar. Het grote verschil is echter dat in de Formule 2 alle auto’s hetzelfde zijn. Formule 2 wordt ook wel als voorgerecht van de Formule 1 gezien. Het format is echter een stukje anders. Zo heeft de Formule 2 een stuk minder tijd om voor te bereiden vergeleken met de Formule 1. De Formule 2 klasse heeft een 45 minuut durende vrije training en de kwalificatie duurt maar een half uur. De klasse focust zich vooral op jong talent en daarom rijden ze allemaal in dezelfde auto’s. De auto’s worden ontwikkeld door Frank Williams en de motor wordt door Audi geleverd. Het verschil tussen Formule 1 en 2 is ongeveer 13 seconde per rondje.

De Formule 3 heeft vergeleken met de Formule 1 wel verschillende kampioenschappen. Het belangrijkste kampioenschap is de FIA Formule 3- kampioenschap. Al die races worden gereden op dezelfde als dat de Formule 1 daar rijd. Zo kent de Formule 3 ook nog steeds nationale kampioenschappen in onder andere Italië en Spanje. Deze klasse kent drie grote evenementen namelijk: de BP Ultimate masters of Formula 3 in Zandvoort, de Grand Prix van Macau en de Korean Superprix in Changwon. Max Verstappen beweert zelfs dat Formule 1 eigenlijk net al Formule 3 is. Hij vond de Formule 3 een betere leerschool dan de Formule 2. Volgens hem komt de Formule 3 auto technisch gezien het dichtst in de buurt van de Formule 1. Het verschil tussen Formule 1 en 3 is maar liefst 18 seconde.

Joey Haerkens

Read Previous

Hoeveel moet je besteden aan een auto?

Read Next

Hoe kun je het best je auto verkopen?