Zo weet je welke dakdragers op jouw auto passen!

Of je er nu een fietsendrager, skidrager of dakkoffer op wilt bevestigen: dakdragers op je auto plaatsen kan ontzettend handig zijn. Echter moet je wel een aantal zaken weten, voordat je tot aanschaf over gaat. In dit artikel lees je daarom hoe je ontdekt welke soort dakdragers op jouw auto passen. 

Wat moet je weten van jouw auto?

Naast dat het handig is om het merk, model en bouwjaar van je auto bij de hand te hebben als je dakdragers kopen gaat, is vooral het type autodak van belang. 

Waar je naar moet kijken:

  • Glad dak: Het dak is geheel glad. Er zijn geen montagerails- of punten.
  • Open dakrails: Er is een dakrails waar je over de lengte onderdoor kunt kijken.
  • Gesloten dakrails: Er is een dakrails of geïntegreerde dakrails waar je niet onderdoor kunt kijken – ook wel flush railing
  • Dak met montagepunten: Er bevinden zich montagepunten op het dak; geïntegreerde klepjes met daaronder schroefgaten of montageblokjes.
  • Dak met t-profiel: Er bevinden zich twee lijsten in de lengterichting van de auto die zijn voorzien van een sleuf met t-profiel.
  • Dak met regengoot: Er bevindt zich een smalle goot boven de portieren van de auto. Dit zie je voornamelijk bij klassiekers en oldtimers. 

Uit welke onderdelen bestaan dakdragers?

Dakdragers bestaan uit drie onderdelen. Doorgaans bestel je deze als set, maar sommige merken bieden ook modulaire dakdragers aan.

  1. Stangenset: De twee draagbalken van de dakdragers. Deze draagbalken bepalen het uiterlijk van de dakdragers. Doorgaans zijn ze te verkrijgen in staal of aluminium en in verschillende vormen. De uitvoering van de stangenset heeft invloed op het gewicht van de dakdragers en het aerodynamisch vermogen.
  2. Voetenset: Onder de stangenset komt de voetenset. Deze set verbindt de draagbalken met de kitset.
  3. Kitset: Als laatste is de kitset nodig om de dakdragerset aan het autodak te bevestigen. De kitset zorgt er voor dat de dakdragers op de juiste manier op het dak van de auto gemonteerd worden zonder deze te beschadigen. De kitset is altijd autospecifiek.

admin

Read Previous

Op vakantie? Meer ruimte met een dakkoffer

Read Next

Geluidsoverlast door auto’s en motoren