Voordelen van een elektrische auto

Auto’s produceren veel koolstofemissies die in onze natuurlijke atmosfeer terechtkomen, waardoor we kwetsbaar zijn voor zaken als vervuiling en broeikasgassen. Om het milieu waarin we leven positief te helpen, is een elektrische auto een grote stap voorwaarts.

Met dat in gedachten zijn er veel redenen om uw volgende auto een elektrische auto te laten kopen. Lagere brandstofkosten, milieubeheer en energieonafhankelijkheid zijn allemaal dwingende redenen om elektrisch te gaan met uw volgende auto. Hier zijn de drie belangrijkste voordelen van elektrische voertuigen.

Minder onderhoud en minder wegen

Elektrische auto’s rijden op elektrisch aangedreven motoren, en daarom is het niet nodig om de motoren te smeren, alles wat met de verbrandingsmotor te maken heeft of een heleboel onderhoudstaken die gewoonlijk worden geassocieerd met een gasmotor.

Ander duur motorwerk behoort tot het verleden. Daarom zijn de onderhoudskosten van deze auto’s gedaald. Je hoeft het niet zo vaak naar het tankstation te sturen als bij een standaard benzineauto.

Elektrische auto’s beperken de geluidsoverlast omdat ze veel stiller zijn. Elektromotoren zijn in staat om over langere afstanden een soepele rit met hogere acceleratie te bieden. Veel eigenaren van elektrische auto’s melden positieve besparingen tot tienduizenden dollars per jaar.

Beter voor het milieu

Mensen hebben historisch gezien een zeer negatieve impact op ons milieu, en het overschakelen op een elektrische auto is een manier om verdere schade aan de aarde te verminderen. Koolstofdioxide-emissies van traditionele voertuigen dragen bij aan broeikasgassen in de atmosfeer en versnellen de klimaatverandering. Volledig elektrische voertuigen geven geen koolstofdioxide af in de atmosfeer wanneer je ermee rijdt, en hybride elektrische auto’s gebruiken hun batterij om de afstand die je kunt afleggen met een benzinemotor aanzienlijk te verbeteren.

Elektrische voertuigen kunnen worden aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, waterkracht en zonne-energie, terwijl benzine alleen kan worden geproduceerd door intensieve extractie- en transportprocessen. Elektrische voertuigen zijn ook milieuvriendelijker gebouwd dan conventionele voertuigen, aangezien de grote batterij in uw elektrische auto kan worden gerecycled. Door voor een elektrische auto te kiezen, kunt je uw ecologische voetafdruk en de impact op vervuiling verkleinen en zo onze natuurlijke omgeving helpen beschermen.

Lage energiekosten

Als je een conventioneel voertuig bezit, moet je gebonden zijn aan de benzinepomp – de enige manier om uw auto van brandstof te voorzien, is door benzine te kopen. Elektrische voertuigen worden van brandstof voorzien door verbinding te maken met het elektriciteitsnet en elektriciteit kan via verschillende opwekkingsmethoden worden geproduceerd. Belangrijk is dat elektrische voertuigen je in staat stellen om energieonafhankelijk te worden door de installatie van duurzame elektriciteitsopwekking, zoals een zonnepaneel om uw auto van brandstof te voorzien.

Door een zonne-PV-systeem te koppelen aan een elektrisch voertuig, kunt je energie-onafhankelijk worden en gratis elektriciteit uit de zon produceren om uw auto van stroom te voorzien, in plaats van brandstof te kopen bij de benzinepomp.

Veilig om te rijden

Elektrische auto’s ondergaan dezelfde tests voor geschiktheid en testprocedures als andere auto’s op brandstof. Een elektrische auto is veiliger in het gebruik, gezien het lagere zwaartepunt, waardoor ze bij een aanrijding veel stabieler op de weg liggen.

Bij een ongeval kan men verwachten dat airbags opengaan en dat de stroomtoevoer naar de accu wordt onderbroken. Hierdoor kunnen je en andere inzittenden in de auto geen ernstig letsel oplopen. Ze zullen zelfs nog minder snel exploderen als er geen brandbare brandstof of gas is.

Joey Haerkens

Read Next

Hoeveel moet je besteden aan een auto?