Laadpalen voor elektrische wagens worden steeds bereikbaarder

auto's aan de laadpaal

Van een Volkswagen tot aan een Tesla en van een hypermoderne Polestar tot een budgetvriendelijke Peugeot: we zien steeds meer elektrische auto’s op onze snelwegen. Hoog tijd om de onmisbare laadpalen eens onder de loep te nemen. Want wie bepaalt eigenlijk waar zo’n laadpaal geïnstalleerd wordt, en hoe zorg je als werkgever voor elektrische laadpalen?

Anno 2023 rijden al bijna 1 miljoen Nederlanders elektrisch

Het streven is om in 2030 enkel nog CO2 neutrale auto’s op de markt te hebben, en als we naar de huidige cijfers kijken lijkt dit een uitermate haalbaar doel. Uit recente cijfers van 2022 blijkt dat al meer dan 300.000 automobilisten in een volledig elektrische wagen rijden. En dan hebben we het nog niet eens over de hybride bolides, waarvan er al meer dan 500.000 hun rondes doen. Een fikse uitdaging voor onze infrastructuur, want een van de grootste uitdagingen voor eigenaren van elektrische en hybride voertuigen is het vinden van laadpalen. Die moeten natuurlijk wel op handige plekken zitten, maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Thuis laadpalen laten installeren

Het liefst heeft iedere elektrische rijder natuurlijk zijn eigen laadpunt aan huis. Maar de kosten hiervan kunnen hoog oplopen en niet ieder huishouden heeft een geschikte aansluiting voor een laadpaal. Of wellicht heb je geen eigen parkeergelegenheid voor de deur. In die gevallen kun je een aanvraag doen bij de gemeente. Die kan laadpalen op openbare terreinen plaatsen, zoals openbare parkeerplekken. Daar kan iedereen dan gebruik van maken. 

De gemeente bepaalt dan ook direct of zo’n laadpaal geïnstalleerd mag worden, en zo ja, waar deze precies moet komen te staan. De regels hiervoor variëren per gemeente. Vaak kijkt de gemeente eerst hoeveel palen er reeds beschikbaar zijn in de omgeving, om dit daarna af te wegen tegen de hoeveelheid elektrische of hybride auto’s die er geregistreerd staan.

Altijd onderweg

Ook langs onze snelwegen zijn steeds meer laadstations te vinden. Rijdt je ons land door, dan kom je onderweg ruim 3.000 snelladers tegen. Daarmee ben je altijd snel bij laadpalen en ben je binnen 30 minuten weer onderweg naar je bestemming.

Laadpalen op het werk

Laadpalen op het werk zijn geen overbodige luxe meer, want met ruim 1 miljoen elektrische automobilisten zitten er in ieder bedrijf wel werknemers met een elektrische wagen. Het kan hen veel narigheid geven als de mogelijkheid om hun wagen op werk op te laden ontbreekt, met ontevreden personeel tot gevolg.

Veel werkgevers kiezen er tegenwoordig ook voor om hun personeel te stimuleren om de overstap te maken naar elektrisch rijden door laadpalen te installeren op hun parkeerplaatsen. Dit stimuleer een groen en duurzaam imago: iets waar steeds meer ondernemers bewust mee bezig zijn en ook hun zakenpartners op uitkiezen.

Ook interessant: voor ondernemers is er een speciale energie-investeringsaftrek, waarmee je ruim 45% van de investeringskosten af kunt trekken de winst. Zo heb je deze duurzame investering nog sneller terugverdiend!

Laadpalen zijn het symbool voor een duurzame toekomst

Al met al vormen oplaadpunten een essentieel onderdeel van de nieuwe infrastructuur die nodig is om het groeiende aantal elektrische voertuigen op de weg te voorzien van hun ‘benzine’. Hoewel er nog voldoende uitdagingen zijn om te tackelen, zoals hoge aanschafkosten en verouderde elektriciteitsverbindingen, neemt het aantal laadpalen in ons land gestaag toe. Het wordt steeds makkelijker voor elektrische bestuurders om hun auto thuis, op het werk, of onderweg op te laden, waardoor steeds meer consumenten aangespoord worden om hun steentje bij te dragen aan de klimaatdoelen van 2030.

admin

Read Previous

Hybride auto kopen – Deze 4 dingen moet je weten 

Read Next

3 overwegingen bij het kopen van een nieuwe auto