Hoe werkt een kilometer rittenregistratie systeem?

rittenregistratiesysteem

Veel autorijders die een auto van de zaak rijden, houden bij hoeveel kilometers ze privé rijden om bijtelling te voorkomen. Je kunt bijtelling voorkomen als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Je krijgt dan een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ en deze kun je aan je werkgever geven. Meer over RouteVision en kilometerregistratie kun je in deze blog lezen.

Waarom rittenregistratie?

Het is handig om je rittenregistratie bij te houden als je een bedrijfswagen of leaseauto van je werk hebt waarin je ook wel eens privé rijdt. Vooral als je minder dan 500 kilometer privé per jaar in deze wagen rijdt is het verstandig de kilometers bij te houden, omdat je dan niet te maken krijgt met bijtelling. Je doet er dus goed aan om je registratie op orde te houden, want tegenwoordig is het algemene bijtellingspercentage 22% van de nieuwwaarde van de auto.

Wat houdt rittenregistratie in?

Een Kilometer registratie systeem lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er worden namelijk snel vergissingen gemaakt bij het registreren van de ritten. Woon-werkverkeer zijn bijvoorbeeld zakelijke kilometers, maar als je daarna nog naar de supermarkt gaat zijn dat weer privékilometers. Houd er bij de rittenregistratie rekening mee dat de Belastingdienst kijkt naar hoeveel privékilometers je op jaarbasis maakt. Mocht je tussen januari en november geen privé kilometers gemaakt hebben, maar rijd je in december 600 privékilometers, dan moet je alsnog over het hele kalenderjaar bijtelling betalen. Een ander voorbeeld over wanneer je bijtelling moet betalen: stel dat je tussen januari en maart 200 privékilometers rijdt. Dit zou omgerekend betekenen dat je in een heel jaar 800 privékilometers rijdt. Want, 12/3 x 200 = 800 kilometer. In dit geval moet je werkgever over de maanden januari, februari en maart bijtelling over je loon tellen.

Hoe wordt de kilometer registratie bijgehouden?

Er zijn verschillende manieren om de rittenregistratie bij te houden. Schriftelijke of elektronische registraties zijn het meest gangbaar. Bij een kilometer registratiesysteem, oftewel RRS, worden de kilometers automatisch geadministreerd. 

Keurmerken bij rittenregistratiesystemen

Het is makkelijk om bijtelling te voorkomen. Je kunt dit doen door je auto te voorzien van het zogenaamde ‘Keurmerk Rit Registratiesystemen’. Op de markt kun je talloze registratiesystemen vinden die kilometers bijhouden, maar ze worden niet allemaal erkend. Systemen die voorzien zijn van het Keurmerk Rit Registratiesysteem worden wél erkend door de belasting. In dit systeem staat het type van de auto, het merk en het kenteken. Verder worden ook de ritgegevens en de periode waarin je de auto gekregen hebt vermeld.

admin

Read Previous

Waarom is het handig om een laadpaal thuis te hebben?

Read Next

Het wrappen van uw auto